MIDWOLDA: Foto’s reünie O.L.S. september 1996

Bij toeval kom ik ze tegen, foto’s die gemaakt zijn op de dag van de O.L.S.-reünie in 1996, keurig in een envelop. Toegestuurd door Mieke van Delden (die ik tijdens het opgroeien in Midwolda kende als Marietje), ooit leerkracht in Leek, maar al geruime tijd andere bezigheden hebbende. Dat wil zeggen, dat dénk ik, ik heb al geruime tijd niets van of over haar gehoord…. Zo gaat dat, meestal. De foto’s roepen prettige herinneringen op aan een bijzonder geslaagd evenement, dat uitstekend werd georganiseerd door de toenmalige reüniecommissie onder voorzitterschap van Alberta Lub-Drenth. Die reünie is dus al weer bijna 17 geleden…. (Tijd voor een nieuwe?)
Het toen uitgekomen boek over “115 jaar openbaar onderwijs in Midwolda” van Theo Kiewiet, eveneens een prachtprestatie, is er gelukkig nog!
2013-07-02 22-51-24_2448 verkl
Kijk eens, een ‘toevallige’ groepsfoto op straat, toen er tijd was ter verkenning van het Midwolda van 1996. Ik weet niet eens meer waar dit precies was. Stukje Hoetslaan? En de mensen die op de foto staan, ken ik niet eens allemaal bij naam….. (Nee, geen klasgenoten van de O.L.S.). Ja, die staande persoon in het midden ben ik, met die grijns op zijn gezicht, en zijn hand à la Napoleon…. (Waarom? Weet ik niet…)  Sta ik tussen twee Greta’s in? Greta Joling en Greta Topelen??? Die zijn toch wat ouder dan ik ben… Rechts met de armen fier over elkaar, Hemmo Kuiper, van aannemer Fokko. Bij hem heb ik later op de ULO in de klas gezeten. Naast hem Japie van Eerden, van “Hotel Gemeentehuis”. Liggend op de voorgrond, zoals het op een traditionele schoolfoto betaamt, Edzo Broesder. Woonde dacht ik ook enige tijd aan de Niesoordlaan. Hem ken ik vooral als wielrenner! En links? Willy Adam? Of is het echt iemand anders? Nee, verder kom ik niet, neem me niet kwalijk!

2013-07-02 22-52-08_2449 verkl
Ja, inderdaad, die geruite-overhemdfiguur in het midden, dat ben ik… Beetje geërgerde blik op mijn snoet? Komt waarschijnlijk doordat ik niet goed kon horen wat er op dat moment werd gezegd tijdens een van de toespraken in de grote tent. Zoals het vaker gebeurt tijdens reünies waren er allerlei “ordeverstorende” gesprekjes. Zo leent hier Tineke Kampstra een luisterend oor aan een mij onbekende reünist. Links zit weer Greta Topelen. Helemaal links komt Sjors Meijer in beeld, woonde aan de Hoofdweg, niet ver van Alberta Drenth en haar familie. Sjors, bereed die later niet zo’n ‘dikke motor’? Ik was eerlijk gezegd wat bang voor hem…. Toen ik in mijn lagere schoolperiode naar school liep, en van school naar huis, keek ik altijd zorgvuldig of Sjors ook in de buurt was. Hij had ooit eens gedreigd mij op te sluiten in het hok bij zijn ouders’ huis…..
2013-07-02 22-53-03_2450 verkl
Dit is later op de reüniedag, tijdens de nazit. Ja, die kalende persoon, enigszins overbelicht, op de voorgrond, dat ben ik. Hier kun je nog zien dat ik rood haar had, nou ja, roodbruin…. Schuin tegenover me in ieder geval Tonnie Bolhuis, met strik. Naast Ankie Botjes, Henk Kok, Akkie Struif Bontkes…. Naast mij rechts Greta Joling, links een glimp van mijn broer Hemmo. Denk ik….
2013-07-02 22-53-52_2451 verkl
Ander camerastandpunt…. Hier zit ik links te stralen, zo te zien had ik het goed naar mijn zin. Ja, toén (nog) wel…. Mijn broer Hemmo met baard, verder naar rechts o.a. Jaap van Eerden, Hemmo Kuiper en Edzo Broesder. Nee, ik ken ze niet allemaal bij naam, jammer.

Foto’s: Mieke van Delden

3 reacties op “MIDWOLDA: Foto’s reünie O.L.S. september 1996

 1. Reactie op de bovenste foto:
  Helemaal links op de foto inderdaad mijn tante Willie Adam. En die mevrouw op haar hurken, achter Edzo Broesder is Harmke Adam. De foto is genomen op de hoek Schortinghuislaan / Johan Horalaan. Het huis op de achtergrond is de vroegere woning van Aaltjo Knip.

 2. Hallo ik had een vraagje zijn er nog fotos waar ik op sta

 3. Kijk eens, een ‘toevallige’ groepsfoto op straat, toen er tijd was ter verkenning van het Midwolda van 1996. Ik weet niet eens meer waar dit precies was. Stukje Hoetslaan?

  Op de achtergrond Botjesverdrait. Je staat aan het einde van de laan die tussen de boerderij van Botjes en “WonderBos” liep. Even naar rechts en dan kon je het streekje “Botjesverdrait” op. Later is er achter de boerderij van Botjes gebouwd, werden de lanen verhard en werd het eerste stuk laan de Johan Horalaan genoemd. Naar links ging je naar de nieuwe locatie van de OLS. Naar rechts kreeg je eerst de Schortinghuislaan en dan een verbindingsweggetje naar de Hoethslaan.
  Op de plek van de locatie van de OLS tijdens de reünie in 1996 is inmiddels zo lijkt het op Google Streetview een senioren-woonvoorziening gebouwd onder de naam “De Clinge”. (Ik had liever gehad dat de boerderij met die naam nog bestond).
  De OLS is inmiddels met de CNS en de scholen uit Oostwold ondergebracht in een nieuw gebouw aan het Oldambtmeer. Ik denk dat nu veel kinderen uit mijn geboortestreek in het westeind misschien nu wel naar de OLS in Scheemda in Hesserzand gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *