MIDWOLDA: Reactie Ben Doedens n.a.v. oude pastorie Hoofdweg + ds. Geluk

Zómer! Betekent ook dat de weblog minder intensief wordt bijgewerkt…. Hier de reactie van Ben(o) Doedens, oud-Midwolmer, naar aanleiding van de foto’s en verhalen over de oude Hervormde pastorie en ds. Geluk:
2013-06-28 21-23-22_2436 verkl

Beno Doedens:
“Ds. Geluk was inderdaad wika voordat hij werd beroepen in de Hervormde Gemeente Midwolda. In die tijd ging de Midwolmer Hervormde gemeente samenwerken met de Nieuwolmers. Ds. Geluk was daar al bekend als voorganger voorzover ik me kan herinneren. De Nieuwolmer familie was destijds vol lof over deze dominee. Niet een afgestudeerde theologiestudent, maar iemand uit het volle leven, studerend in zijn vrije tijd en voor de rest werkend in de gemeente. Hij stond midden in zijn gemeenten, was door iedereen geliefd.
Mijn herinneringen aan de kerk zijn niet zo groot. De zondagsschool was leuk. Met mooie verhalen van een oude mevrouw, haar naam ben ik even kwijt. Toen ik een bepaalde leeftijd had bereikt, mocht ik als dooplid naar dominee Huetinks lessen voor het doen van belijdenis. Naar de leerkamer. Nog in de oude pastorie. Maar het kon me niet meer boeien, de mooie verhalen van de zondagsschooljuf werden saaie bijbelkost. Niks voor mij. Ik knutselde met radio’s, had ’s avonds Radio Luxemburg aan staan. Luisterde naar Cliff Richard & The Shadows. Ging naar de ULO. Leerde dansen, ging naar de bioscoop en maakte kennis met Coca Cola en patat. Een gereformeerde, latere collega kon het verschil heel goed verklaren. Ik was niet alleen in de wereld, maar ook van de wereld; hij als Gereformeerde was wel in de wereld, maar niet van de wereld. Ach, wat is het verschil…. We worden allemaal ouder en op zekere dag gaat het lichtje uit. Punt.”

Ds. Geluk

Ds. Geluk

Ansichtkaart: Collectie Ben Doedens
Foto: Familiealbum Bienke Kolk-Boer (Oostwold)

2 reacties op “MIDWOLDA: Reactie Ben Doedens n.a.v. oude pastorie Hoofdweg + ds. Geluk

  1. Bedankt Bienke. Mooie foto van de dominee. Zo zullen heel veel Midwolmers en Hamrikkers, voorzover ze nog in leven zijn, hem herinneren. Immers, sinds die tijd zijn al weer een of twee nieuwe generaties Midwolmers en Hamrikkers opgegroeid.

  2. Prachtige foto van dominee Geluk. Dominee Geluk werd door de hervormde gemeenteleden op handen gedragen. Bij zijn afscheid in 1976 werd hem zelfs een gloednieuwe auto, ik meen een bruine Ford Escort, aangeboden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *