MIDWOLDA: Reacties Theo Kiewiet n.a.v. Dominee Geluk en de Wielerronde van Midwolda

 

Pffffffff…… Dit ongewoon warme zomerweer nodigt niet echt uit voor de computer te kruipen op een al te warme werkkamer boven…. Even kort dus….
Twee reacties van Midwolda-kenner Theo Kiewiet. De eerste naar aanleiding van de foto van en het verhaal over ds. Geluk:
“Prachtige foto van dominee Geluk. Dominee Geluk werd door de hervormde gemeenteleden op handen gedragen. Bij zijn afscheid in 1976 werd hem zelfs een gloednieuwe auto, ik meen een bruine Ford Escort, aangeboden!”
BKB dsGeluk2 verkl

De tweede reactie van Theo Kiewiet vertrekt informatie over de Wielerronde van Midwolda, waarvan ik een vage notie heb in mijn geheugen. Het parcours wist ik nog en ik dacht dat dit sportief evenement in de jaren zestig werd georganiseerd. Theo Kiewiet geeft mijn bewering handen en voeten, met dank van mijn kant:

Theo Kiewiet: “Veel kan ik niet vertellen over de wielerronde van Midwolda. Ik was natuurlijk ook nog te jong, twee jaar, toen de eerste wielerronde van Midwolda werd gehouden.
 Ik heb nog even gekeken en ben tegengekomen dat op 5 augustus 1967 om 13. 00 uur de eerste wielerronde van Midwolda werd gehouden. De organisatie was in handen van de handelsvereniging “Ons belang” en de ijsvereniging “Eigen Kracht” Midwolda, in samenwerking met de wielervereniging Stormvogels uit Veendam. Er werd in drie categorieën gereden n.l. junioren 20 km (4 ronden), nieuwelingen 60 km (12 ronden) en amateurs 100 km (20 ronden).  Het startschot werd verricht door burgemeester Beumer.
Parcours: Start bij hotel van Eerden, vervolgens Turflaan, Rijslaan, Hoethslaan, Hoofdweg, en de finish is weer bij Hotel van Eerden. In de latere jaren startte men bij de lagere school aan de Hoofdweg.
Op 29 juni 1968 werd de tweede ronde gehouden en verschenen er 170 man aan de start. Henk Warris uit Loon werd eerste bij de amateurs.
Op 21 juni 1969 werd de derde ronde gehouden.
Hoelang de wielerronde heeft bestaan, weet ik niet, dat zal ik moeten opzoeken.  In de zeventiger jaren is er ook eens een wielerronde geweest in Midwolda, maar dit werd toen door een ander georganiseerd.”

Foto van enkele jaren geleden van de Hoofdweg in Midwolda, van west naar oost. Rechts het vroegere hotel "Gemeentehuis", links de markante woning van als ik het me goed herinner Zwiers. Hier was dus in de jaren zestig de start en finish van de eerste wielerronde van Midwolda.

Foto van enkele jaren geleden van de Hoofdweg in Midwolda, van west naar oost. Rechts het vroegere hotel “Gemeentehuis”, links de markante woning van als ik het me goed herinner Zwiers. Hier was dus in de jaren zestig de start en finish van de eerste wielerronde van Midwolda

Eerste foto: Album Bienke Kolk-Boer (Oostwold)
Tweede foto: Collectie Ben Doedens (Oude Pekela)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *