MIDWOLDA: Open Monumentendag 2013 – Foto Beno Doedens: “Midwolmers, mor wel dit aalmoal binnen???!

Nog even terugkomen op een van de foto’s die oud-Midwolmer Ben(o) Doedens maakte op zaterdag 14 september jongstleden, Open Monumentendag, bij zijn bezoek aan boerderij Hermans Dijkstra. Wacht, ik laat eerst nog even de foto zien:

Midwolmers, mor wel dit aalmoal binnen???!!!

Midwolmers, mor wel dit aalmoal binnen???!!!

Er kwam een heel snelle reactie van Theo Kiewiet:
“Man mit bokkewoagen is Harry van der Wal! Op de andere foto staan: ???, Dick Otter (schoonzoon van Arend Meijer), Hemmo Meijer en Harm Jan Gremmer.”
Drie van de vier dus bekend, alleen voor de eerste (vanaf links) staan vraagtekens.
Via Beno Doedens kreeg ik een aanvulling van Alberta Lub-Drenth:
“De man als cowboy verkleed herken ik niet, maar daarnaast staat Dik Otter, getrouwd met Carin Meijer, dochter van gemeente-ambtenaar Arend Meijer. Dan Emmo Meijer afkomstig uit Scheemda. Zijn zus is getrouwd met Gerrie Gremmer – zoon van Seikina
Gremmer en Geert Gremmer die heel lang “Op Diek”  gewoond hebben. Geert zorgde ervoor dat de boerderij op Diek van Doeko Dijkstra op rolletjes liep.  Daarnaast heb je Harm Jan Gremmer – zoon van Seiko Gremmer en Anne Meerman.  Anne Meerman, ik geloof 94 jaar, leeft nog en is nog heel helder.  Seiko was een broer van Geert Gremmer.  (..)  De Gremmers woonden in Scheemdermeer, maar eerst hebben ze ook aan de Hoofdweg gewoond in de buurt van Vrouw Edens, in een breed oud huis, waar ook de oude Boneschanker heeft gewoond en ik geloof ook Vrouw Eltje Boas.”
Alberta geeft aan dat ze ook op deze momenten haar moeder node mist. Die wist veel van haar dorp Midwolda en zijn inwoners. Alberta kon dan bij haar even checken of een en ander klopte….
Beno heeft trouwens nog iets meer uitgezocht over de familie Gremmer. Hij vond gegevens over de “stamvader” die waarschijnlijk als “hannekemaaier” naar Oost-Groningen is gekomen, al of niet op doorreis, en daar is ‘blijven hangen’, de vrouw van zijn leven vond:

Hindrik Stoffers Gremmer is geboren in 1753 in Schötmar, Bad Salzuflen Dld. Hindrik is overleden op 16-05-1806 in Midwolda, 52 of 53 jaar oud. Hindrik trouwde, 28 of 29 jaar oud, op 15-05-1782 in Midwolda met Elizabeth Jurjens, 24 jaar oud, nadat zij op 20-04-1782 in Midwolda in ondertrouw zijn gegaan. Elizabeth is geboren in Midwolda, dochter van Jurrien PETERS en Stijntje AAPKES. Zij is gedoopt op 11-09-1757 in Midwolda. Elizabeth is overleden in 1838 in Midwolda, 80 of 81 jaar oud.

Blijft de vraag: Wie is de man helemaal links op de foto?

 

5 reacties op “MIDWOLDA: Open Monumentendag 2013 – Foto Beno Doedens: “Midwolmers, mor wel dit aalmoal binnen???!

  1. Ik denk dat de man links bij één van de stands hoorde die op de deel van de boerderij waren opgesteld.

  2. Schötmar, Bad Salzuflen ligt in het voormalige graafschap Lippe (op zijn oud-Gronings Lipsland geheten). En daarmee is de kans groot dat Hindrik Stoffers Gremmer niet (primair) een hannekemaaier was, maar een gatarbeider op een tichelwerk. Lipsland leverde namelijk duizenden werknemers aan de steenbakkerijen op de klei in Noord-Nederland. Ze kwamen met hele ploegen hierheen onder leiding van voorlieden/brandmeesters. Zie het boekje van Piet Lourens en Jan Lucassen, ‘Lipsker op Groninger tichelwerken. Een geschiedenis van de Groningse steenindustrie met bijzondere nadruk op de Lipper trekarbeiders 1700-1900’ (Groningen Forsten, 1987) .

  3. Seiko Gremmer was niet de broer van Geert Gremmer maar de broer van Sijkina Gremmer-Gremmer.
    H. Tiggelaar weet het goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *