MIDWOLDA: ‘Nannengoa’s Loane’, Niesoordlaan: Boerderij Nanninga-Kloosterboer-Van der Geest

Op verzoek van Bienke Kolk-Boer kopieerde Beno Doedens enkele foto’s uit het boerderijenboek “Oldambt” + de bijbehorende tekst. Het ging om de boerderij vlak tegenover de Niesoordlaan, aan de Hoofdweg. Vroeger boerden de Nanninga’s daar, vandaar dat de Niesoordlaan in de volksmond jarenlang “Nannengoa’s Loane” werd genoemd. Later woonde en werkte boer Van der Geest daar. De familie Van der Geest kwam uit Holland, of uit Zeeland. Brabant? Ik weet het niet…. Bienke weet daar meer van. Ik kwam eigenlijk nooit bij deze boerderij, ik was zelfs vergeten dat de familie Kloosterboer daar eerst heeft gewoond. Later kochten ze de boerderij van Stikker in de bocht van Midwolda West. Wel herinner ik mij iets dat mijn pa thuis vertelde. Over een gesprek tussen boer Van der Geest en boer Meijer. De een katholiek, de ander gereformeerd. De buurman van Van der Geest voor aan de Hoofdweg was plotseling overleden. (Pijning?) Deze ging niet naar de kerk, kwam dus beslist niet in de hemel, volgens de gereformeerde boer Meijer, zou in de hel branden. De reactie van de katholieke Van der Geest was toen heel anders. Hij zei tegen Meijer dat hij daar niet zo zeker van was, als mens wist je nu eenmaal niet wat er na je dood gebeurde, dat moest je maar aan God overlaten….

De boerderij van de Nanninga's, later Tj.Kloosterboer, daarna Van der Geest. In 1990 afgebroken.

De boerderij van de Nanninga’s, later Tj.Kloosterboer, daarna Van der Geest. In 1990 afgebroken.

Pachter van de grond: THEO NICOLAAS VAN DER GEEST, geb. 17-7-1957, zn. v. Cornelis Simon van der Geest en Cornelia van Leeuwen, geh. Emmeloord 15-1-1983 met JENNY HAKVOORT, geb. Urk 14-9-1962.
Kinderen:
Frank, geb. Emmeloord 15-11-1982.
Annelies, geb. Emmeloord 5-12-1984.

Eigenaar van het land: mevr. M.J. VAN DER GEEST-VAN DER PEET.
De oude boerderij is in 1990 afgebroken. Er is daarna een nieuwe losse schuur zonder woning gebouwd. Op de plaats, waar de oude boerderij heeft gestaan, is de nieuwe Rabobank gebouwd.

 

De schuur die er later werd gebouwd, maar niet meer vanaf de Hoofdweg bereikbaar is.

De schuur die er later werd gebouwd, maar niet meer vanaf de Hoofdweg bereikbaar is.

De Rabobank die werd gerealiseerd, nadat de boerderij was afgebroken.

De Rabobank die werd gerealiseerd, nadat de boerderij was afgebroken.

Het nieuwe woonhuis dat werd gebouwd op de plek van de oude boerderij aan de Hoofdweg, aan de westkant. Aan de oostkant dus de Rabobank.

Het nieuwe woonhuis dat werd gebouwd op de plek van de oude boerderij aan de Hoofdweg, aan de westkant. Aan de oostkant dus de Rabobank.

Ter aanvulling nog iets dat Beno Doedens mij schreef:

Hierbij 2 foto’s uit het boerderijenboek “Wold-Oldambt”. Het is de boerderij waar de vader van Neeltje en Lineke Kloosterboer begon te boeren. Tjaart Kloosterboer werd deels door zijn oom en tante Nanninga opgevoed en werd pachter van de boerderij, tot hij de boerderij van Stikker kocht in de bocht van de Hoofdweg in het Westeind. (Körde Zuudwenden)
De tekst bij de boerderij Hoofdweg 215 Midwolda behoeft enige aanvulling. De Rabobank (het gebouwtje kwam in de plaats van het bankgebouw t.o. de boerderij van Botjes iets westelijker aan de Hoofdweg) bleef niet het enige nieuwe gebouw op het perceel Hoofdweg 215. Er werd ook nog een woning bij gebouwd. Foto’s van mij en Google Streetview van de huidige bebouwing zijn er ook bij.
De oude oprijlaan naar de boerderij, nu landbouwschuur is na de bouw van de woning afgesloten. De schuur wordt nu bereikt vanaf de Oudlandseweg, de parallelweg ten noorden van de Hoofdweg.

Eerste twee foto’s uit het genoemde Boerderijenboek van het Oldambt.
De andere twee (kleuren)foto’s: Ben Doedens (Oude Pekela)

3 reacties op “MIDWOLDA: ‘Nannengoa’s Loane’, Niesoordlaan: Boerderij Nanninga-Kloosterboer-Van der Geest

  1. Waarschijnlijk gaat het over mijn neef Leen van der Geest. Woonde in Hoofddorp maar heeft later een boerderij overgenomen in Groningen. Zijn vader en mijn vader hadden beiden een boerderij in de Haarlemmermeer, naast elkaar.

  2. Vermoedelijk mijn vader, Tjaard Pijning. Overleden op 17-08-79. We woonden aan het Koedieplaantje, een zijstraatje van de Hoofdweg.

  3. Op de boerderij van Van der Geest logeerden in de strenge winter van 1962/1963 enige tijd de neven en Elfstedentochtschaatsers Jan van der Hoorn en Jan van der Hoorn uit het Zuid-Hollandse Ter Aar. De oudste was een van de winnaars in 1947 en de jongste behoorde tot de vijf winnaars die in 1956 gelijktijdig de eindstreep passeerden. Ik reed iedere ochtend rondjes met ze op de ijsbaan van Eigen Kracht. Net zo lang tot er één van de drie op een ronde achterstand was gereden. Meestal was dat dan de oudste Van der Hoorn. Met de jongste heb ik jaren later nog schaatsmarathons gereden in de nationale KNSB-Marathoncompetitie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *