MIDWOLDA: O.L.S. Hoofdweg – reactie Beno Doedens (oud-Midwolmer)

Achterstallig werk… Gestaag wegwerken. Even nog de reactie van Beno Doedens (Oude Pekela) naar aanleiding van een blog over de oude getrouwe lagere school aan de Hoofdweg.
140 Midwolda - OL School verkl

Beno Doedens:
“Bij mijn weten was het eerst een Nutskleuterschool. Later toch bij de gemeente ondergebracht. De O.L.S. en de kleuterschool werden verder stevig gesteund door de Vereniging Volksonderwijs.
Het voorste lokaal links was het handwerklokaal. De jongens deden er hun best in figuurzagen en kleien. O.a. is de verkeerstafel daar gebouwd. Ik heb ontelbare geveltjes uitgezaagd en beschilderd met plakkaat verf. De meisjes kregen in dit lokaal les in “nuttige handwerken”, ofwel “naaien en braaien”.
Inderdaad is later de school grondig verbouwd en kwam er een puike gymzaal met een kurklinoleum vloer. Prachtig. Ook kregen alle lokalen een opknapbeurt, kwam er CV, werden nieuwe, voor die tijd luxe toiletten gebouwd en werd er op zolder een lokaal ingericht waar meester Zonderman o.a. films vertoonde van de Nederlandse Onderwijs Film (NOF). Die functie werd later overgenomen door de Schooltelevisie. Gymlokaal en toiletten waren de meest nodige verbeteringen. De oude toiletten buiten waren vies en stonken en het oude gymlokaal had een houten splinterende vloer waar je echt niet met blote voeten op moest gaan lopen.
De bieb.
Wellicht was het eerst een Nutsbieb, maar later werd ie overgenomen door de Prov. Bibliotheek Centrale en werd de (wissel)collectie beter. Mevr. Kampstra heeft het jaren gedaan. Als fervent lezer destijds kwam ik er elke maandagavond. Totdat ik naar Oude Pekela verhuisde en daar lid van de bieb werd. Tijdens mijn schooljaren heb ik veel gelezen en van de bieb in Oude Pekela menige grammofoonplaat op tape en/of cassette gezet. Meest favoriet in die tijd was bij mij de “Bob Evers” serie. Destijds onbetaalbaar, plm. 30 gulden per boek. In de 70-er jaren heb ik de hele serie als Pocket gekocht en herlezen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *