MIDWOLDA: De Wielerronde van Midwolda – reactie oud-Midwolmer Edzo Broesder

Nee, helaas ben ik er nog niet in geslaagd fotomateriaal of knipsels te vinden betreffende de Ronde van Midwolda en door alle drukte in mijn woonplaats Noordhorn kom ik er voorlopig ook niet aan toe…. (Zie www.noordhorntoenennu.com  en/of www.bloeiendonkruid.com)
Wel kreeg ik een uitvoerige reactie van oud-Midwolmer en oud-wielrenner Edzo Broesder! Die reactie laat ik hier grotendeels volgen:

Hallo Jan Blaauw,
Bij toeval kwam ik jouw vraag op je website tegen over de wielerronde van Midwolda. Ik woonde in die jaren in Dordrecht, werkte daar als onderwijzer en deed ook  nog aan wielrennen. Wel heb ik een paar keer bij de amateurs aan de Ronde van Midwolda meegedaan. De eerste Ronde van Midwolda  was op  6 augustus 1967 en werd verreden op het parkoers Hora Siccamaweg, Boslaan, Turflaan, Rijslaan en opnieuw Hora Siccamaweg (2,5 km.) Winnaar bij de amateurs werd Piet Hoekstra. Met wie ik nu nog altijd contact heb. Hij woont in Assen en ik sinds zeven jaar in Borger. Samen met Piet Hoekstra maak ik deel uit van de Stichting Wielerdrome. Deze  stichting gaat de geplande 200 meter lange houten wielerbaan vanaf eind 2014 realiseren. Als tenminste alle door de gemeente Assen gesteunde plannen doorgaan.
Bij de nieuwelingen won in 1967 Gerard Bruinsma uit Westerbork. Bij de adspiranten was dat Anne Wiegersma uit Drachten. Ikzelf eindigde bij de amateurs als 20e.
Vanaf 1968 (29 juni) werd dan gereden op het door jou genoemde 5 kilometer lange parkoers. Ik eindigde dat jaar in het peloton net buiten de prijzen. In 1969 lukte het me niet in Midwolda te starten. In 1970 (27 juni), de laatste keer dat de wedstrijd werd  gehouden, eindigde ik als 18e. De winnaars van de jaren 1968 tot en met 1970 kan ik niet meer terug vinden. Wat ik me nog wel weet te herinneren is, dat er ieder jaar een omvangrijk peloton amateurs aan de start stond. Met ook veel en vaak goede renners van buiten Noord-Nederland.
In latere jaren zijn er nog wel eens wielerwedstrijden voor schaatsenrijders in Midwolda georganiseerd. Die werden dan buiten de KNWU om gehouden. Ik heb daar nooit aan meegedaan en weet er verder ook niets van.

Edzo Broesder, heel hartelijk dank! Weer een stap verder!
Reageren? Een berichtje naar JanBlaauw@hetnet.nl  of per reguliere post naar de Verlengde Oosterweg 33, 9804 RD  Noordhorn. Bellen kan ook: 0594 503095!
Bij voorbaat dank!

3 reacties op “MIDWOLDA: De Wielerronde van Midwolda – reactie oud-Midwolmer Edzo Broesder

  1. Edzo zat bij ons op school. Pa Bertus en Opa Edzo en ook Edzo zaten vaak bij Pa in de scheerstoel. Ze woonden op “Olgers Loane”, nu Diurckenlaan. Edzo jr. was een niet onverdienstelijk wielrenner en “scheuvelloper”. Was destijds één van de weinigen met een echte racefiets en hoge noren.
    Edzo bedankt voor je verhaal over de Midwolmer wielerronde. Zeker dat eerste parkoers weet ik nog goed. Maar dat parkoers was niet zo geschikt voor het publiek, dat wil de renners liever wat vaker zien langskomen. Om dezelfde reden is na de eerste Run van Winschoten die door heel Oost-Groningen ook het parkoers ingekort tot eentje binnen de bebouwde kom van Winschoten.

  2. In mijn wielerarchief vond ik nog twee programmaboekjes van de Ronde van Midwolda (1968 en 1970). Met ook nog een aantal advertenties daarin van Midwolmer winkeliers en andere zaken. Wat ik me van de laatste Ronde van Midwolda in 1970 nog weet te herinneren was, dat het erg warm was, de afstand in totaal 120 kilometer en het hele veld helemaal uit elkaar geslagen. Volgens mij bereikten er amper 20 renners de finish. Alleen de winnaar van dat jaar kan ik me niet meer herinneren en kan ik ook nergens meer vinden.

  3. Hallo Jan, ik dacht eerst dat Frits Schur een mogelijke winnaar zou kunnen zijn, was niet zo (5 de in 1968 bij de Nieuwelingen) Winnaar bij deze categorie was later een zeer bekende schaatser nl. Piet Kleine. De uitslagen heb ik met googelen gevonden.
    Groet Nanne.

    P.S. leuk om iets te lezen van Edzo Broesder mijn plaatselijk schaatsheld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *