MIDWOLDA: De wielerrondes, de uitslagen: Reactie 2 Edzo Broesder (Oud-Midwolmer)

Ondanks het ontbreken van foto’s is de informatie die Edzo Broesder opdiepte over de wielerrondes van Midwolda bijzonder boeiend! De oud-wielrenner en oud-schaatser die enige tijd aan de Niesoordlaan woonde en later als onderwijzer naar Dordrecht ging, kwam nog met aanvullende reacties:
“Ook in 1971 is er nog een KNWU wielerronde in Midwolda gehouden. Ik ben daar niet geweest, omdat ik in Dordrecht nog geen schoolvakantie had. Op dezelfde dag als de wedstrijd in Midwolda deed ik wel mee aan de Ronde van Zwijndrecht. Ik voeg de uitslagen van 1971 toe. Alleen plaats nummer zeven kon ik niet thuisbrengen. Op de officiële uitslagenlijst was een onleesbaar geschreven naam ingevuld:
1971 – 26 juni
Amateurs (100 km.):  1. Trijnko Buurmeijer (Veendam),  2. Dirk Groen (Sint-Pancras),  3. Jan Lookamp (Vroomshoop),  4. Nico Been (Groningen),  5. Jantinus Schonewille (Hollandscheveld),  6. Henk Warris (Assen),  7. …………………,  8. Henk Wolters (Smilde),  9.J.H. Koops (Borgercompagnie),  10. Bé Hofman (Muntendam).

Later stuurde Edzo nog een persoonlijker reactie over de betekenis van het wielrennen in zijn bestaan als leerkracht en oud-onderwijzer. Ook deze reactie bevat informatie die voor meerdere geïnteresseerden van belang is. (Iemand als oud-Midwolmer Nanne Kampstra bijvoorbeeld, die Edzo vooral in zijn herinnering heeft als talentvolle schaatser!)
“Tja,  het wielrennen heeft naast het schaatsen eigenlijk altijd m’n leven beheerst. Zo heb ik met Piet Hoekstra nog regelmatig contact. Maar ook Gerard Bruinsma, Trijnko Buurmeijer  en Nico Been zie ik nog wel een enkele keer.
Met Piet Hoekstra heb ik binnen de begeleiding van de KNWU selecties veel samengewerkt. We hebben in 1995 samen met Arie Koops, nu KNSB technisch directeur, een hoogtestage van de KNWU-selecties (in samenwerking met het NOC/NSF) afgewerkt in het Amerikaanse Colorado.
Piet Hoekstra was afkomstig uit Dokkum, werkte jarenlang in de Winschoter gevangenis en woonde in die periode eerst in Winschoten en vervolgens in Onstwedder Holthe. Na zijn KNWU-periode was hij een aantal jaren ploegleider bij de ploeg, die nu Argos-Shimano heet. Tot hij geveld werd door een hartinfarct. Hij woonde toen al in Assen en woont daar nu ook nog steeds.
Zelf ben ik momenteel mijn activiteiten op wielergebied aan het afbouwen. Ik heb in het wielrennen eigenlijk alles meegemaakt, wat je maar mee kunt maken. En dat zowel in positieve als soms ook wel in negatieve zin. Renners en rensters begeleid, die het tot het allerhoogste niveau brachten. Als coach met Ingrid Haringa zelfs wereldkampioenschappen gewonnen. Daarnaast ook veel gedaan op organisatorisch vlak en zelfs als wielerjournalist WK’s gedaan. Maar nu is het langzamerhand wel genoeg geweest. Het enige waar ik voorlopig nog mee door blijf gaan, is (samen met een deskundige op het organisatie- en exploitatieplan in de meest brede zin van het woord) het eind 2014, begin 2015 op te leveren Wielercentrum in Assen neer te gaan zetten. Verder rijd ik zelf nog veel op de racefiets. Zo ben ik dit jaar nog tot ruim 7500 kilometer gekomen. Vroeger fietste ik om te presteren, nu om gezond te blijven. En dat lukt tot nu toe vrij aardig!”

Met dank en een hartelijke groet aan de sportman die Edzo Broesder nog steeds is! (JB)
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *