MIDWOLDA: Schriever Mentko Kolk en old voetballer ‘Ellos’ Kolk – Familie?? Reactie Theo Kiewiet

Van Theo Kiewiet kreeg ik al geruime tijd geleden antwoord op mijn vraag of schrijver Mentko Kolk en oud-voetballer ‘Ellos’ Kolk familie van elkaar zijn. Hier de reactie van Theo:
Moi Jan, 
In het stukje over het boek geschreven door Mentko Kolk merkte je op of Mentko Kolk en Eltjo (Ellos) Kolk ook familie waren.
Neem aan dat Bienke jou het antwoord al wel gemaild heeft (Ja, dat klopt! JB) en zo niet dan doe ik het even. 
Mentko Kolk en Ellos Kolk hebben dezelfde grootouders en zijn dus neven. 
Eltjo Kolk , geboren op 13 juni 1850 in Finsterwolde, trouwde met Wupke Woltjer, geboren 7 oktober 1856 in Midwolda. Ze kregen negen kinderen, Aaltje, Mentko, Roelf, Wupke, Anje, Elizabeth, Lena, Jan en Jakobje. Mentko trouwde met Rikste Sportel en hier een zoon van is Mentko Kolk die het boek geschreven heeft. 
Jan trouwde met Hinderika Tuin en hier een zoon van is Eltjo (Ellos) Kolk , oud voetballer en schoonvader van Bienke.”

En Bienke is dus Bienke Kolk-Boer, getrouwd met Jan Kolk, en woonachtig in “t lutje hoeske achter diek….” aan de oostkant van het water van BlauweStad.
Niet veel later stuurde Theo Kiewiet nog een aanvullend berichtje dat vooral gaat over namen als Rikste en Kettler:
“Ik weet dat de dochter van Mentko Kolk, Rikste heet. Die is 46 jaar
De meeste mensen die nu nog de naam Rikste dragen zijn ouder. In ieder geval boven de 70… Welke naam mij nu opeens te binnen schiet…. Iemand die ik zelf nooit gekend heb namelijk Rikste Kettler. Moe had het daar wel eens over. Haar naam staat ook in moe haar poeziealbum.
De naam Kettler. Wat ik zelf heel bijzonder vind, is dat die naam op twee manieren werd uitgesproken. Rikste  gewoon Kettler. Maar haar vader Geert Kettler die met mijn opa bij Dijkstra werkte, noemden ze altijd Geert Tekker.
En Jantje Spackman-Kettler, een zus van Geert, was volgens mij ook een Tekker. En Luktje, een andere dochter van Geert, die met Kok getrouwd was, (de moeder van o.a. Henk Kok radio noord) was ook een Tekker.
Was Kettler een moeilijke naam om uit te spreken en werd het daarom Tekker?
 
Tot zover!”

Theo, bedankt!

1 reactie op “MIDWOLDA: Schriever Mentko Kolk en old voetballer ‘Ellos’ Kolk – Familie?? Reactie Theo Kiewiet

 1. De oudste Ket(t)ler die ik heb kunnen vinden op “Alle Groningers”. Een huwelijksakte van 1815, waar de bruidegom zijn naam nog met één “t” schrijft. Later komt er nog een “t” bij. Dit is een directe voorvader van de enige RIkste Kettler die ik op “Alle Groningers” vond. Een huwelijksakte uit 1937 van Rikste Kettler uit Scheemda die op 13 mei 1937 trouwde met Geert Heethuis uit Midwolda.

  Huwelijk 29-12-1815 Meeden
  Bruidegom Gerhard Friederk Wilhelm Ketler, landbouwersknegt
  Geboren Levern, Dld.
  Vader bruidegom Johan Friedrik Ketler, landbouwer
  Moeder bruidegom Margrieta Louisa Schrimpers, landbouwerse
  Bruid Jantje Friederks Langinga, landbouwersmeid
  Geboren Meeden
  Vader bruid Friederk Jans Langinga, arbeider
  Moeder bruid Jaaptjen Hemmes, arbeiderse
  Diversen bruidegom 23 jaar; bruid 23 jaar
  Bron Huwelijksregister Meeden 1815 Aktenummer 12

  De bruidegom komt uit Levern in Duitsland, een klein plaatsje ten noordoosten van Bad Essen in een verre uithoek van Westfalen tussen Osnabrück en Hannover. Uit deze Duitse landstreken kwamen in deze tijden veel Duitse jongemannen naar ons land om zich te verhuren bij een boer voor het hooien (hannekemaaijers) of ze verkochten Westfaals boerenlinnen aan de bevolking (Lapkepoepen) of ze hadden een grote mand of korf op de rug met allerlei voor de huisvrouw nuttige artikelen. (kiepkerels). Veel Duitse jongemannen zijn hier gebleven. In het nog niet verenigde Duitsland met diverse Hertogdommen, Graafschappen en Koninkrijken was er vrijwel altijd wel een oorlog aan de gang en er heerste grote armoede. Vooral de zgn. Lapkepoepen waren zo succesvol met hun boerenlinnen uit Westfalen, dat ze zich hier gingen vestigen en in diverse plaatsen een winkel openden in plaats van bij de deuren langs te gaan. De bekendste zijn wel Clemens & August Brenninkmeijer uit Mettingen, de grondleggers van het wereldconcern C&A.
  Deze jongeman met de naam Ketler verhuurde zich dus als landbouwersknegt en huwde in Meeden en vestigde zich daar waarne de familie zich verspreidde over het gebied van de gemeenten Scheemda en Midwolda.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *