SCHEEMDA: In memoriam ‘Meneer Hoek’, oud-leraar ULO Scheemda (3)

Enkele oud-leerlingen heb ik gevraagd om een reactie op het overlijden van meneer Hoek. Niet iedereen reageerde, sommigen zeiden zich nauwelijks meer iets over die ULO-periode te kunnen herinneren. Op 14 november wel een volgende reactie van oud-schoolkameraad Beno Doedens:
“Ik heb geen enkel idee over het bestuurlijk (school) of maatschappelijk functioneren van meneer Hoek. Als leraar heb ik persoonlijk veel aan hem te danken omdat hij op het gebied van algebra, meetkunde en aardrijkskunde heel wat dingen voor mij inzichtelijk heeft kunnen maken. Op de bestuursschool hadden we een leraar Staatsrecht die dat ook kon. Bij zo iemand leer je dubbel zo veel, omdat je tijdens de les het meeste al snapt en er dan thuis weinig meer aan hoeft te doen. Verder was het een leraar die orde kon houden zonder al te veel strafwerk etc.  
Kennelijk is hij ook na zijn pensionering doorgegaan met lesgeven. Tot voor enkele jaren nog aan asielzoekers van het AZC in Musselkanaal.
Harm Maathuis mailde me dat hij regelmatig bij hem thuis kwam. Meneer Hoek zijn zwager Bert Bos was onderwijzer aan de O.L.S. in Nieuwolda in de zestiger jaren.”

Een dag later, op 15 november, mails van Roel Groenbroek, oud-Scheemter, maar tegenwoordig woonachtig in Assen. Roel stond op het punt af te reizen voor een familieweekeinde in Friesland, stuurde wel enige foto’s en beloofde na het weekend alsnog herinneringen te mailen. Het weekend is hem echter niet in de koude kleren gaan zitten, het griepvirus kreeg hem te pakken en dan staat je hoofd niet naar herinneren…
Enkele foto’s die Roel Groenbroek stuurde:

De heer Hoek, gefotografeerd in een lokaal van de ULO aan de Kanaalweg te Eexta (vermoed ik...)

De heer Hoek, gefotografeerd in een lokaal van de ULO aan de Kanaalweg te Eexta (vermoed ik…)

Roel Groenbroek, meneer Hoek, Harm Maathuis. Een uitvoering van de VUS, de Vereniging ULO Scheemda, schreef Roel erbij. Teksten doornemen?

Roel Groenbroek, meneer Hoek, Harm Maathuis. Een uitvoering van de VUS, de Vereniging ULO Scheemda, schreef Roel erbij. Teksten doornemen?

VUS uitvoering 03    VUS uitvoering 02

Twee foto’s die een beeld geven van verschillende toneeluitvoeringen van de Vereniging ULO Scheemda, de VUS. Meneer Hoek trad hierbij op als regisseur en zocht ook de te spelen stukken uit. Links Harm Maathuis en Roel Groenbroek als verkleedassistenten… Wie de jongedame in het wit is?
Rechts het stuk waarin ik ook figureerde als een Engelse landlord die uiteindelijk ontmaskerd werd als de ware boef…. Links Roel Groenbroek in een glansrol.
Mulo school Scheemda 03
ULO-klas met tweede van links, staande, meneer Hoek. In het midden directeur Broekema, tweede van rechts meneer Eleveld. Vele bekende gezichten: Derk Snoek, Reny Nieland, Harry Franken, Henny Lindeman, Janny van Dijk, Anneke van der Laan, Aly Bodde, Willemien Boelkens, Rikus Niewold (beschadiging op zijn gezicht, lijkt op een pleister……) Dineke Koers, Marinus Bakker en Phallie T(h)emmen. (Helaas, de andere namen willen me niet zo te binnen schieten…)
Mulo school Scheemda 02
Een foto die Roel Groenbroek ook stuurde, maar hierop staat de heer Hoek niet afgebeeld. Wel meneer Broekema en de heer Imminga, die ik niet heb gehad als leraar op de ULO. Vooraan Roel Groenbroek in deze examenklas. Blijkbaar heeft Roel er een jaar langer over gedaan, hij is iets ouder dan ik ben… Voor een deel dezelfde namen, maar ook andere zoals Albert Doddema (een vakantiewerkcollega van mij bij bakker Ritsema….), Dina Arbeider en Harm Maathuis.

Wordt vervolgd.

Ook iets vertellen over ‘Meneer Hoek’ (of over de ULO Scheemda)? Reacties graag naar: JanBlaauw@hetnet.nl

2 reacties op “SCHEEMDA: In memoriam ‘Meneer Hoek’, oud-leraar ULO Scheemda (3)

  1. Laatste groepsfoto:
    Bovenste rij vlnr:
    Riekus Niewold, Dhr. Broekema, Dina Arbeider, Harry Franken, Harm Maathuis, dhr. Imminga?
    Zittend vlnr:
    Albert Doddema, Fallie Themmen, Roelie Groenbroek, Marinus Bakker, ? van der Laan, ? Engelkes, Mientje Boelkens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *