SCHEEMDA: In memoriam ‘Meneer Hoek’, oud-leraar ULO Eexta (5, slot)

Hierbij (voorlopig?) de laatste van vijf bijdragen naar aanleiding van het overlijden van ‘Meneer Hoek’, oud-leraar aan de ULO Scheemda (Kanaalweg, Eextra).
Een reactie op woensdag 20 november jongstleden van Harm Maathuis, een van de oud-leerlingen die altijd een ‘klik’ hadden met meneer Hoek. (Harm kwam van Nieuw Scheemda, ook zijn oudere broer Willem doorliep de Eexter ULO):
“Met meneer  en mevrouw Hoek had ik een speciale band. Ik kreeg van meneer Hoek tussendoor bijles in de Franse taal en in wiskunde. Ik bleef regelmatig over en at een broodje bij hen thuis. Mijn huiswerk bij meneer Hoek was altijd af. Het huiswerk voor andere leraren bleef wel eens liggen….. Het was ook een fantastische leraar, niet alleen voor mij, maar ik denk voor de meeste leerlingen.
Bij het organiseren van de V.U.S.-feesten hielp meneer Hoek mee, zoals bijvoorbeeld met de toneelstukken. Bij hen thuis werd de kleding gemaakt, zoals je ziet op de foto, waar mevrouw Hoek het gewaad van het spook van Cambridge Castle aan het passen is.
VUS uitvoering 03

Na mijn schooltijd kwam ik nog regelmatig bij de familie Hoek thuis. Ik heb hen zelfs een paar keer weggebracht op vakantie. Daarna is het contact wat verwaterd. De laatste keer dat ik bij hen ben geweest, was in ongeveer 2001.
Ik ben dus ook heel erg dankbaar voor alle steun en hulp die ik in mijn jeugdjaren heb gekregen van meneer en mevrouw Hoek!”
Aldus Harm Maathuis. (Harm, bedankt!)
Mulo school Scheemda 02
De examenklas 4 waarin Harm Maathuis (tweede van rechts, staand) zat. Op deze foto geen meneer Hoek, wel rechts de heer Imminga (waarschijnlijk in dat jaar debuterend als leraar op de ULO in Eexta) en links directeur en docent, de heer Broekema.
VUS uitvoering verkl
De Vereniging ULO Scheemda, kortweg VUS, had een eigen bestuur, dat vergaderde in de jeugdherberg “Esbörg”. De “Esbörg” was in die jaren in toenemende mate een ‘clubhuis’ voor velen. (Het klinkt wellicht overdreven, maar het is het niet: De “Esbörg” is voor mij een van de belangrijkste plekken in mijn ontwikkeling geweest!)
Op de foto, die gemaakt is door meneer Hoek, zitten van links naar rechts, de heer en mevrouw Van Gerven (jeugdherbergouders, later opgevolgd door Gerrit en Binie Kuipers), Bert Bos (zwager van meneer Hoek), Hemmo Kuiper, Harm Maathuis. De vier andere bestuursleden zijn van links naar rechts: Janneke Oosting (van het café aan de Diepswal), Tineke Alles, JanB en Dina Arbeider. Ja, ik zat destijds ook in het bestuur…. Al zijn de herinneringen wat dit bestuur betreft erg vaag, goed dat deze foto bewaard is gebleven…..
Van Beno Doedens kreeg ik een andere, door meneer Hoek gemaakte foto (bij school) toegestuurd:
ULOklasmetHemmo verkl
Een prachtige kiek, al krijg ik hem niet helemaal scherp…. (Ik denk dat ik hem jaren geleden ook al eens heb laten zien…) Op de voorgrond mijn broer Hemmo als een soort James Dean-type naast Janneke Oosting (met zonnebril). Aaltjo van der Holt houdt een hand voor zijn oog (vanwege de zon?), rechts naast hem Bertus Meijer en Fenno Perdok.
Op de tweede rij: Een naar beneden kijkende Willem Maathuis, Antje Wol, Jan Rendering, ???,  Teupie van Dijk, Beno Doedens en Koeno de Wal.
Achteraan Lambert Pomp, Rob Nanuru, Hemmo Kuiper, ???, Nettie Kuipers, Greetje Pomp.
Wat deze foto ook boeiend maakt, is het beeld van Scheemda aan de andere kant van het kanaal. Er is veel veranderd in de voorbije vijftig jaar….

De heer Hoek, gefotografeerd in een lokaal van de ULO aan de Kanaalweg te Eexta (vermoed ik...)

De heer Hoek, gefotografeerd in een lokaal van de ULO aan de Kanaalweg te Eexta (vermoed ik…)

In memoriam ‘meneer Hoek’, een handvol blogs als eresaluut!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *