SCHEEMDA: Esbörgkelder artisitiek trefpunt – 1962? 1963?

Opnieuw een boeiend krantenknipsel dat ik aantrof in de oude map van moeke. Mijn moeder was beter in het uitknippen dan in het administreren van de informatie. Geen naam krant, geen datum…. Gravend in het geheugen en herbelevend kom ik aardig in de buurt van “what happened”, ongeveer 50 jaar geleden. Voor ons, jongeren van de “young sixties” een hoopvolle tijd. Met in Scheemda een plek die ruimte bood aan werklust, initiatieven, hangneigingen, vrijetijdsbesteding….. Jeugdherberg/dorpshuis  “De Esbörg” aan de Winschoterstraat, daar konden we onze energie kwijt:
2014-01-17 19-08-21_3053 verkl
Tekst en foto’s moeten toch bij menigeen herinneringen oproepen. Als ik het me goed herinner, is dit een knipsel uit de Groninger editie van “Het Vrije Volk”, toen bestond deze nog. Het jaar van de publicatie? Ik twijfel tussen 1962 en 1963….. Ik weet nog dat de verslaggever alleen op een bepaalde middag kon verschijnen, op korte termijn. Er zijn toen inderhaast wat jongeren opgetrommeld, de werkelijke groep was omvangrijker. Op de groepsfoto, waarop een discussie in scène is gezet, staan van links naar rechts:
Bina Schrik (Heiligerlee), Henk van Dijk (Eexta), Trijnie Heeres (Eexta), Dirk Marten Drenth (Eexta), JB (Midwolda) en Marijke Schuringa (Scheemda, woonde naast de Esbörg).
Al vaker heb ik geschreven over deze voor mij o zo belangrijke Esbörg-activiteiten. Misschien kom ik er nog eens uitvoeriger op terug. Gerrit en Binie Kuipers, opvolgers van “vader en moeder” Van Gerven (die naar Bunnik waren vertrokken, naar de jeugdherberg in het slot “Rhijnauwen”), speelde een centrale rol in deze Scheemter sixties. Zij activeerden, stuurden niet alleen maar, gaven ook ruimte! Als jongeren die zich ontplooiden in die uitdagende wereld van de zestiger jaren, zijn we aan de familie Kuipers schatplichtig geweest. (Al beseften we dat toen lang niet altijd….) En dan hoeven we echt niet te overdrijven…. Lang niet alles wat we in de steigers zetten, werd een succes. Eigenlijk bleef alleen de maandelijkse dansavond veel jongeren trekken, eerst met de Junior Jazz Band van Adolf Robertus en Cor van Mulligen, later als disco met her en der geleende grammofoonplaatjes…. Ook de discussie-bijeenkomsten zijn nauwelijks van de grond gekomen, evenmin de kunstzinnige workshops etc. De jongeren die er aan hebben meegewerkt, hadden echter wel een “zinvolle vrijetijdsbesteding”…..En ook het tafeltennissen (zowel in de grote zaal als in de kelderruimte) zal ik nooit vergeten! (JB)

2 reacties op “SCHEEMDA: Esbörgkelder artisitiek trefpunt – 1962? 1963?

  1. Ik herinner me vooral de avonden met de Dixieland band, alsmede de bevolking van de diverse kelders van de Esbörg met kussende paartjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *