MIDWOLDA: Schoolreisfoto O.L.S. klas 5 en 6, schooljaar 1954-1955, jeugdherberg Loosduinen (2)

Eerst een correctie bij de volgende foto:
CT Schoolreis 1955 01 crop vergr
Een berichtje van Edzo Broesder (Borger, oud-Midwolmer):
Hallo Jan,
De jeugdherberg in Loosduinen heette Ockenburg.

Ja, dat is ook zo, jeugdherberg “Ockenburg”! Hoe ik toch bij zoiets als “Ockhuisen” kwam???! (Ik weet alleen dat er heel wat jaren geleden een voetballer bij het Utrechtse DOS (de kanaries) was die Stan Ockhuisen heette…)
In een oud gidsje van de NJHC (1988) vond ik het volgende:
2014-02-23 23-05-19_3192
Nee, ik weet weinig tot niets van de huidige jeugdherbergen die ‘hostels’ worden genoemd. (Maar dat is via Google snel bij te spijkeren…) Zelf ben ik er nooit geweest. Niet met de OLS-klas van meester Zonderman en ook later niet, individueel. Terwijl ik wel een ‘jeugdherbergverleden’ heb, niet alleen in Scheemda, maar vooral ook in Grou(w). Trektochten (op de fiets) brachten me o.a. naar Emmen, Nijverdal, Kortenhoef, Heemskerk, Putten, Oosterland, Sneek, Roderesch…. Met Gé bracht ik de meest zonnige vakantie ooit door op Terschelling, twee weken zon, verblijf in de jeugdherberg. Op de Rijkskweekschool maakte ik een werkstuk over het verschijnsel ‘jeugdherberg’, o.a. het ontstaan in met name Duitsland. Met de lagere school gingen we het ene jaar naar Arnhem (twee nachten) en het andere naar Broek in Waterland en Schoorl.  Ockenburgh bij Loosduinen niet meer. Te ver weg?

4 reacties op “MIDWOLDA: Schoolreisfoto O.L.S. klas 5 en 6, schooljaar 1954-1955, jeugdherberg Loosduinen (2)

  1. In de zeventiger jaren, toen ik in de vierde klas zat, zijn we ook met de 4e, 5e en 6e klas naar Amsterdam, Schiphol, Muiden etc. geweest, o.l.v. meester Zonderman en hebben toen ook geslapen in Ockenburg. Ik had in mijn herinnering dat het een kasteel was maar zo te zien op de foto was dat niet zo. Of zat er in Heemskerk misschien een kasteel dat dienst deed als jeugdherberg?

  2. Theo,
    In Heemskerk stond inderdaad (en nou nog wel, denk ik) ‘Slot Assumburg’, een eeuwenoud kasteel, in de jaren tachtig gerenoveerd. Ik denk dat jullie daar zijn geweest, ligt gunstig t.o.v. Amsterdam, Alkmaar etc.

  3. Ook de NJHC is weggevallen uit de naam. Het zijn nu STAYOKAY Hostels.

  4. Wat leuk om dit eens terug te zien. Goede maar ook slechte herinneringen ophalen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *