MIDWOLDA: Zus Gepke op bezoek – Kleuter in 1936….

Afgelopen zondag, 9 maart jongstleden, was mijn zus Gepke ’s middags bij ons op bezoek, in Noordhorn. Met de Valys vanuit Assen, van deur tot deur. Dat mag ook wel, want fysiek kent Gepke (geboren in januari 1931) nogal wat beperkingen (o.a. vergaande botontkalking). “Kop is niks mis mit..” Hoewel Assen niet zo ver van Noordhorn verwijderd ligt, zien we elkaar niet zo vaak. Dat ligt vooral aan mij met mijn al te hoge reisdrempel…. Zondag was het gezellig, zonder meer! Bijpraten natuurlijk en altijd ook weer het verleden van Midwolda induiken… Gepke is 14½ jaar ouder, opgegroeid in een andere tijd, en op een andere plek in ons geboortedorp. Zij vooral in het oosteinde, aan de Hoofdweg, in een van de huizen (nou ja, huisjes) van schoenmaker Pieter van der Schuur. (Zie eerdere blogs). Ik deels in de woningbouw aan “Blaauw’s Loane”, deels aan de Niesoordlaan. Verschillen en overeenkomsten, ze passeerden de revue.
Gepke nam ook een foto mee van de kleuterschool. De foto staat ook in het boek van Theo Kiewiet “115 jaar Openbaar Onderwijs in Midwolda”, bladzij 67. Namen erbij. Toch laat ik de foto zien, zoveel beelden zijn er niet uit die jaren:
2014-03-09 15-06-59_3231 verkl
Op de foto juf Rika van Zuilen, dochter van schilder Van Zuilen die bij ons heeft gewoond aan de Stichtingslaan, aan het eind aan de zuidkant, dicht tegen “Botjes Verdrait” aan. Eerst woonden Freerk Stam en zijn vrouw naast Van Zuilen, later was dat het gezin van Freerk ‘Koanje’ Tolk. Van Zuilen kreeg na de oorlog problemen vanwege zijn NSB-lidmaatschap, maar hij was niet bijster fanatiek. “Der wazzen gounent dij veul minder wazzen…”
Zus Gepke zit rechts onderaan, op haar knieën. Zo te zien, mocht ze er wel zijn, stond ze haar mannetje, en uit de verhalen blijkt dat ook wel. Naast haar Finie Klaassens, dochter van de postbode, en verder van rechts naar links Harm Jan Strijk, Wiechert Knip, Geert Hazenkamp (de latere schilder), Jantje Tuin, Jantje van der Wal en Finie van der Schuur (die ook op TONIDO-foto’s voorkomt).
Staand van links naar rechts Geeske Tuin, Johannes Klaassens (zoon van de postbode, broer van Finie), Roelof de Vries (zoon van de gemeentesecretaris?), Geert Kok (later monteur bij garage Blaauw), Berend Tiggelaar (later een geweldige turner bij TONIDO), Roelf Waalkens (van de winkel?), Geert Adam (oudste van Jurjen en Tetje Adam, buren in de woningbouw en aan de Niesoordlaan).
Gepke was (en is) een kiene meid, maar doorleren was er voor haar niet bij, “daar was de tijd nog niet naar”…. Ze ‘diende’ na de lagere school en ging later de verpleging in. Eerst in sanatorium Beatrixoord in Appelscha, later ook nog in Assen, in de “Berkenhof”. Haar man Fré de Vries overleed enkele jaren geleden na een moeilijk levenseinde (Alzheimer is voor sommigen trieste realiteit), Gepke, (bijna) altijd optimistisch, woont nu in Assen, in de “Peelerhof”, in de wijk Peelo. Zelfstandig in een groot huis, en dat bevalt haar uitstekend. Laat haar maar genieten, zo lang mogelijk, “ze het al genog veur de koezen had…”

2 reacties op “MIDWOLDA: Zus Gepke op bezoek – Kleuter in 1936….

  1. Deze foto was me in het boek over de ols Midwolda nog niet eens opgevallen. Leuk om mijn achterneef Johannes Klaassens en achternicht Finie Klaassens als kleuter te zien. Johannes Klaassens werd volontair op het gemeentehuis en werkte later in de gemeenten Holten en Zwolle. Hij woont nu met zijn vrouw Dinie Boektje (van de meubelhandel Boektje aan de Molenstraat in Scheemda) in Meppel.
    Finie Klaassens was getrouwd met Harm van de Laan, lange tijd keeper van het 1e elftal van M.O.V.V. (zie eerdere blogs) met de bijnaam “Harm Lollie”. Harm was timmerman, woonde later in Winschoten. Harm overleed in 1993, Finie in 2004.

  2. Dank Jan, het was de “Boshof”, waar ik gewerkt heb en in het ziekenhuis, kom gauw weer een keer, Roelf Waalkens was inderdaad van de winkel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *