SCHEEMDA – Nieuwe DUVEKOATER, nummer 53, maart 2014

Hij is er al een tijdje, de nieuwe DUVEKOATER, het onvolprezen orgaan van de Historische Vereniging Scheemda e.o. (Nummer 53, maart 2014
2014-04-05 20-07-24_3293 verkl
Het is en het blijft een van de mooiste en boeiendste tijdschriften op het terrein van de regionale geschiedenis. Daarvoor zorgen twee steunpilaren: Jan Groenbroek (Rzn) en Jan Pieter Koers.
Voor ik het vergeet: Op de omslag een foto van meer dan 100 jaar oud. De brug aan het eind van de Diepswal. Op de achtergrond is er nog iets zichtbaar van de houthandel van Crol. (De hoge houtschuren werden in 1996 afgebroken).
Prachtige foto’s en verhalen in dit 53ste nummer, ik zal er een voorbeeld van geven:
2014-04-05 20-08-56_3294 verkl
Gé (mijn vrouw, voor de onwetenden…)  is actief geweest bij de korfbalvereniging Korulos. Zo’n foto zegt haar nog meer dan mij… Mensen als winkelier Van der Velde, Willem de Vries (die ik ken als keeper bij v.v.Scheemda), Heiko Dieters (‘nait soezen, mor doun’…) en Boelo Engbers (bekend van menig postkantoor en zijn praatjes…) Trienie van der Veen? Van de bloemenwinkel???!
En dat prachtige artikel over café en kruidenierswinkel Kraster!
2014-04-05 20-10-06_3295 verkl
Voor mij is deze plek onuitwisbaar vanwege het mededelingenkastje van de voetbalvereniging Scheemda, met het voetbalprogramma en de opstellingen! Jammer genoeg bij het verhaal geen foto’s, waarop dat kastje nog is te zien. (Het verhuisde later naar café Sluiter, verderop aan de Diepswal). Ik ben van mijn 13e tot mijn 18e actief lid geweest van de geelzwarten, zelfs nog als jeugdleider (vreemd eigenlijk, ik begon daarmee, terwijl ik nog deel uitmaakte van de A-junioren… Geïnspireerd door Jan Heethuis, destijds ook jeugdleider/scheidsrechter). Ik moet daarover nog maar eens in de pen klimmen, al heb ik er ook al wel over geschreven…. Lief en leed op het sportpark in Eexta, en altijd weer kijkend bij het kastje van Kraster, tegen wie we moesten spelen en of je überhaupt was opgesteld of reserve stond… De allereerste wedstrijd die ik speelde (B-junioren) was uit tegen De Gemzen in Niewolda, we wonnen met 0-1 en ja, ik maakte de enige goal, als linksbuiten. Op die plek heb ik vaker gespeeld, al was het mijn favoriete stek niet… Ik had me zelf geleerd ook de linkervoet te gebruiken, was dus tweebenig en gek genoeg belandde je dan meestal aan de linkerkant, bij gebrek aan beter… Een jaar later schoof ik naar binnen, werd redacteur Jan Groenbroek linksbuiten. Hij was wel echt linksbenig. We hebben prachtige momenten beleefd, vergeet ik nooit meer… (Nou ja, dat hoop ik dan…)

Duvekoater dus…
En kijk ook maar eens op de weblog: www.historiescheemda.nl

1 reactie op “SCHEEMDA – Nieuwe DUVEKOATER, nummer 53, maart 2014

  1. Willem de Vries ken ik beter van de gymn. ver. Kwiek. Hij was niet alleen voetballer maar ook een goede turner die elke vrijdagavond zijn uurtje kwam gymmen bij de heren van Kwiek. Maar dat niet alleen, Willem was een grote liefhebber van operette en revue en zette voor Kwiek een aantal jubileumrevues in elkaar. Hij stelde uit de leden een koortje samen en we leerden liedjes over t Salzkammergut waar men goed Lustig kan sein. En over Sigismund, die het niet kon helpen dat ie “so schön” was. Uiteraard had Kwiek een begaafde pianospeler onder zijn leden, een zoon van voorzitter Steenhuis, Jan was zijn naam, meen ik. En uiteraard ontbrak Bé Kuipers met zijn wonderaccordeon niet. Veel hebben we gerepeteerd en op een zondag vòòr de uitvoering repeteerden we in het befaamde Hotel Panman. Het was begin april en een zeer warme dag zodat de branddeuren aan de oostkant van de zaal opengingen. Met de uitvoering hadden we een groot succes. Ik heb in de schoenendozen met foto’s van mijn oom Koeno Koers nog foto’s van deze jubileumuitvoering gevonden. Later leerde ik nog meer over de familie de Vries toen zijn oomzegger Peter een collega van me werd op het gemeentehuis in Oude Pekela. Peter’s vader, een broer van Willem, had hetzelfde vak geleerd als hun vader. Bakker. De oude de Vries was dat op de bakkerij naast de oude openbare lagere school in de Torenstraat (zie het artikel over deze bakkerij in een eerdere Duvekoater), de vader van Peter, Pieter de Vries, was bakker in de Boschstraat in Winschoten. En dan Aiko van der Velde. Niet alleen loodgieter en electriciën, maar een enthousiast (bestuurslid) lid van de MAC Scheemda, de Motor en Autoclub waar ook Koeno Koers bestuurslid is geweest. MAC Scheemda hield zich bezig met de in de vijftiger en zestiger jaren bijzonder populaire oriënteringsritten. Ik heb er zelfs nog een bekertje aan overgehouden, op de brommer, dat wel, maar meestal stond ik op controle voor een door mijn oom of door Aiko uitgezette rit door Oost-Groningen. Soms alleen, soms met een toen aanwezige prille liefde. We stonden in Ulsda (waar de oude van der Velde ons vergat op te halen zodat we op eigen gelegenheid uit dit verlaten oord naar Scheemda moesten zien te komen) of in Oude Pekela, waar niemand langs kwam omdat een Pekelder onverlaat ergens een bordje had verhangen waarna iedere deelnemer gewoon verdwaalde, tot in Duitsland toe. Mooie tijden, mooie herinneringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *