MIDWOLDA: Jaren vijftig – Huwelijk Sieny Koning en Tiddo Luppens…

Een van de laatste knipsels uit het mapje dat moeke had bewaard. Eentje uit de jaren vijftig (tweede helft) met een foto van het bruidspaar Luppens-Koning. Over dit paar heb ik vaker geschreven. Sieny (of Sienie?) Koning, de dochter van Lammert en Hilje Koning die achteraan op ‘Nijssiesoord’ woonden, “arbeider met koe”. Huis met schuur stond aan de onverharde landweg die grotendeels parallel liep aan de Niesoordlaan, aan de oostkant. Het huis van de Konings stond niet eens zo ver af van de weg naar Meerland. Lammert en Hilje waren vrienden/kennissen van mijn ouders, Lammert Koning was ook gerelateerd aan de familie Blaauw. (Dat heeft Beno Doedens heel precies uitgezocht, hij is veel beter thuis in de genealogie dan ik….Bovendien hebben Tiddo en Sienie Luppens naast zijn ouders gewoond aan de Burg. Dijkhuislaan, of – straat…)
Tiddo Luppens was in zijn opgroeifase bevriend met mijn latere zwager Fré de Vries, de man van mijn zus Gepke. Tiddo is jaren lang knecht geweest bij Thomas Looijenga aan de Hoofdweg, dichtbij de afslag naar de Niesoordlaan. Ik weet niet meer of Tiddo smidswerk deed of de reparatie van fietsen voor zijn rekening nam…. Thomas Looijenga verkocht in ieder geval “Veeno” (uit Bedum). Pa Blaauw ging meestal naar zijn vroegere kameraad “Oadam Timmer”, maar soms werden ze het niet eens en dan maakte pa een uitstapje naar Looijenga. Daar kocht hij bijvoorbeeld eens voor zichzelf een nieuwe “Veeno”, waarop hij jaar in jaar uit zijn tochtjes maakte naar de strokartonfabriek “De Toekomst”. En in het weekend bij mooi weer naar “de polder”, met een van ons achterop.
Veel later schafte mijn vader zich een Solex aan, maar waar hij die gekocht heeft? Ik weet het niet, terwijl juist ik die Solex gebruikte, o.a. ruim vier weken lang in juni 1966, toen ik meester Dijkmeijer verving in Bellingwolde.
De Solex beviel blijkbaar toch niet, want toen kwam pa ineens met een forse RAP aanzetten, een zwaar en niet altijd handelbare brommer. Ook deze RAP heb ik wel eens gebruikt, o.a. ’s zaterdags als ik in de regio Oost-Groningen ging scheidsrechteren, ergens tussen Vlagtwedde en Delfzijl…. En met Gé een keer naar een voorstelling van Wim Sonneveld in “Veenlust” (Veendam)! Sonneveld in zijn show met medewerking van Ina van Faassen (een schaal vol bitterballen naar binnen werkend aan het eind van de bijzondere productie!)…
Ben ik wel erg afgedwaald van de krantenfoto…
De foto gaat eigenlijk vooral om Ambtenaar van de Burgerlijke Stand K.Kampstra, de vader van klasgenote Tineke en haar broer(tje) Nanne. Die verscheen bij het Luppens-Koning-huwelijk voor het eerst in toga, “waarmee het ceremonieel in belangrijke mate werd verhoogd”….

2014-10-08 22-26-11_3721 verkl
Helaas heeft moeke er niet bijgeschreven uit welke krant het knipsel afkomstig is, noch de datum waarop de krant verscheen. Jammer. Aan de achterkant staat “Raad Scheemda behandelde korte agenda” en daarin is sprake van 1957. (Zo werd er per 1 april 1957 een handwerkonderwijzeres benoemd aan de O.L. school te Scheemda en te Eexta. Wie die leerkracht was, werd niet vermeld….)

3 reacties op “MIDWOLDA: Jaren vijftig – Huwelijk Sieny Koning en Tiddo Luppens…

  1. Tiddo Luppens en Sinie Koning zijn op 9 juli 1957 getrouwd.
    Dus zal winschoter courant van 10 juli 1957 zijn geweest.

  2. Tiddo was de fietsenmaker, Fré deed het smids werk.

  3. Ik heb Tiddo op deze foto herkent. Ik was vaak met mijn vader in de smederij. Hij werkte bij Bedrijf Zuidema en repareerde de dorsmaschines. Waar hij dan ook met naar de boeren ging om de dorsten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *