MIDWOLDA – Een jonge Jacob van der Holt, begin jaren zestig?

6-1-2017-19-55-45_0659
Kwalitatief niet zo’n beste prent. Wazig, niet goed scherp gesteld met mijn toenmalige Agfa Click. Bewogen? Fotograferen was toen nog niet zo ingeburgerd als nu met al zijn digitale mogelijkheden. Ook duurder. Rolletje kopen, 12 opnames. Wegbrengen, afrekenen en nieuwsgierig kijken wat er was vastgelegd….
Dit plaatje is geschoten aan de Niesoordlaan in Midwolda, ergens tussen nummer 59 (ons huis) en 45 (het huis waar destijds de familie Van der Holt woonde). Met zoon Otto, enkele jaren jonger dan ik, voetbalde ik vaak op straat. We maakten een doel, de een was keeper (meestal Otto), de ander schutter. Of we gingen naar het sportveld aan de Mennistenlaan via een sluipweggetje tegenover het huis van Ouderkerk, paadje langs een sloot, kwam uit op de landweg langs het land van Oortwijn Botjes, rechtsaf naar het sportveld. Otto bleef lang de enige zoon van Udo en Tiny van der Holt. Het was er gezellig thuis. Je voelde je er welkom, Tiny was een en al hartelijkheid, je kreeg altijd iets te drinken + een koek(je). En je luisterde naar de Arbeidsvitaminen want daar was Otto zijn moeder een grote fan van. (Haar grootste favoriet? “Heimweh” van Freddy Quinn). Later kwam er dus toch nog een jongetje, lutje Jacob, een dondersteen toen hij eenmaal kon lopen… Grappig kereltje bovendien, die hier poseert met een sinaasappel in zijn mond… Op de achtergrond een akker aan de westkant van de Niesoordlaan. Aan die kant stonden de oudere huizen verder uit elkaar, er lagen forse tuinen tussen. Tegenover ons woonde Hemmo Tichelaar, op zijn tuin langs de weg belandde nog wel eens een bal en dan was het zaak wie het hardste kon rennen… Nou ja, rennen… Als de bal te dicht bij de achterdeur van Tichelaar lag, was ie meestal voor hem. Hij stond vaak al achter de deur te wachten tot het misging. Voor die spannende ‘grote-jongens affaires’ was Jacob toen nog te klein. Hij dribbelde vaak wat om ons heen, was soms ook zo maar weer verdwenen…
Zo maar een prentje uit de tijd aan de Niesoordlaan in Midwolda, waar we in de nazomer van 1953 kwamen te wonen op nummer 59, een nieuwe huurwoning. Tot einde 1968 toen mijn ouders naar Hoogeveen gingen?! In ieder geval was de familie Van der Holt toen al verhuisd, denk ik. Udo die in Midwolda bij de Vrijwillige Brandweer was, kon in Emmen beroepsbrandweerman worden. Zo ging dat in die vijftiger en zestiger jaren, regelmatig werd er verhuisd, kwamen er nieuwe bewoners.
Nu staan de huizen dus op de slooplijst, zijn al voor een groot deel leeg en dicht getimmerd, niet tot genoegen van iedereen, zeker niet van hen die er nog wonen… (Dat dicht timmeren lijkt me ook wel wat voorbarig). Ben benieuwd of er nieuwbouw voor in de plaats komt…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *