FAMILIEFOTO – Echte Winschoter namen: Dammer en Poppen…..


Mooie herinnering! De belichting is dan misschien niet zo denderend, de vier oudere volwassenen staan ontspannen op de kiek! Moeke Blaauw maakte de foto tijdens een groepsreis naar de Holterberg, in 1978. Ze woonde toen blijkbaar nog maar kort in Winschoten, waarschijnlijk nog in de oude benedenwoning van het witgekalkte blok aan de M.A. de Ruyterstraat, een zijweg van de Tromplaan. Pa was in september 1977 overleden in Hoogeveen en toen kon moeke haar draai niet meer vinden aan de Draco, nummer 60. Moeke was een echte mensenmens, begon haar jongste zus Riekje te missen, vooral het bericht over de beenmergaandoening van haar zus bespoedigde moeke haar verhuizing vanuit Hoogeveen naar Sodom. In Winschoten had ze nog familie zoals haar jongste zus Riekje met haar man Jan Poppen en een zus van pa Blaauw, Fenje, getrouwd met Freerk Dammer. Die familie heeft geholpen bij een snelle gewenning en moeke heeft daardoor nog een gezellige periode gehad in de Molenstad.
Moeke ging ook mee met dit busreisje naar Overijssel, naar de Holterberg. Ze maakte toen al foto’s, geneerde zich niet voor fouten, drukte af. Op deze kiek dus de gnoemde familieleden: Fenje Dammer-Blaauw, Riekje Poppen-de Groot, Freerk Dammer en Jan A. Poppen. “Oom Freerk en Tan’ Fenje” heb ik niet zo goed gekend. Ze hebben jaren lang aan De Garst gewoond en zijn daar op een heel vervelende manier vandaan gebonjourd. (Conflict met de gemeente, de Dammerwoning werd uiteindelijk onteigend.) Er is nog een krantenfoto van de deplorabele laatste fase aan De Garst. Alles wat afgebroken moest worden, was al weg, de straat overhoop gehaald… En wie troonden daar nog aan De Garst? De familie Dammer. Ja, de familie dolf het onderspit, kreeg uiteindelijk een woning aan de noordkant van het centrum, de straatnaam ben ik vergeten. Bloemenbuurt? Wat oom Freerk deed vroeger….. Wegwerker? Op politiek terrein was hij een vurige communist, al werd daar (in onze aanwezigheid) nooit over gesproken. Het zou me niet verbazen als dat ook het thema was, waarover met pa Blaauw “hikhakkerij” is ontstaan. Daardoor was het contact spaarzaam, al kwam tante Fenje wel eens alleen op de fiets naar Midwolda, naar de Niesoordlaan, met een forse zak snoep in de fietstas…. Toen moeke na pa’s overlijden alleen in Winschoten kwam te wonen, is het contact hersteld. Gingen ze dus ook wel samen mee met reisjes, zoals dit in ’78.
Met de familie Poppen is meer contact geweest. Toen het gezin van pa en moeke nog in Midwolda woonde, in de woningbouw, later aan de Niesoordlaan, gingen wij langs het veen ‘binnendoor’ naar Winschoten. Langs de Verlengde Kloosterlaan? In ieder geval woonden oom Jan en tan’ Riekje aan de Grintweg nummer 82, niet ver Steenhouwerij De Weijs en bijna naast groenteboer Molema. Tante Rika was een gastvrije, goedlachse jongste zus van moeke. In de eerste jaren woonde de moeder van oom Jan bij haar zoon en schoondochter in, tot haar dood. Een tamelijk statige dame in donkere kleren, meestal zwart denk ik. Nee, die lachte niet zo veel Tante Rika compenseerde dat, oom Jan trouwens ook wel, een man gezegend met veel gevoel voor humor. Hij liep wat ongelukkig. Had ie kinderverlamming gehad vroeger? Een van zijn armen functioneerde ook niet helemaal naar behoren. Hij was bode/kwitantieloper bij De Winschoter Courant, dat zal dan bij drukkerij Van der Veen zijn geweest, het bedrijf dat de Winschoter Courant uitgaf. (Met De Graaf als invloedrijke directeur!) Oom Jan haalde denk ik abonnementsgelden op en rekende misschien ook wel advertentiekosten af, toen kon dat nog bij de mensen aan huis. Beide zoons Jibbo en Hemmo waren een stuk jonger, maar we hadden een plezierig contact, al werd dat nooit intensief. Jibbo is overleden, Hemmo woont in Winschoten voor zo ver ik weet, contact hebben we niet meer. (Jibbo werkte zijn hele arbeidstijd ook bij de Winschoter, later zelfs nog bij het Nieuwsblad/Dagblad van het Noorden).
De beide mannen zijn denk ik het eerst overleden. Later ook tante Rika, na moeilijke laatste jaren. Ze klaagde zelden of nooit! En uiteindelijk tante Fenje ook, al staat me daar, vergeef me, niets van bij…. Dierbare mensen, maar, zeker de mannen, ook Oost-Groninger kopstukken, dwarsliggers bij tijd en wijle. Of zijn ze me daarom juist dierbaar geworden?!

1 reactie op “FAMILIEFOTO – Echte Winschoter namen: Dammer en Poppen…..

  1. Jibbo Poppen had de laatste jaren voor zijn overlijden (2010) een vragenrubriek in het DvhN, waarvoor hij wel eens bij mij te rade ging, bijv. bij de duiding van ‘mollebonen’.
    Zijn broer Hemmo leidde me eind 2010 rond in de evangelisch-lutherse kerk te Winschoten, waar hij nog steeds actief blijk als voorzitter van de kerkeraad:
    http://www.dvhn.nl/groningen/Het-Lutherse-Kerkje-in-Winschoten-weer-in-het-zicht-21988853.html
    (Bericht is van drie weken geleden.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *