SCHEEMDA/MIDWOLDA – Nije DUVEKOATER nummer 59, april 2017

t Prachtege tiedschrift DUVEKOATER (Oetgoave van Historische Verainen Scheemde e.o.)  is al n tiedje oet, mor t is nog aal schier om der noar te kieken….

Ploatje van d’Oosterd in Scheemde. Acht bladzieden over d’Oosterd mit n bult foto’s, ook aine woar Miny Boesman op staait, en aine mit n poar hoezen. In ain van dij hoezen haar De Groot n bakkerij, doar gingen we as we van d’ULO kwamen, wel ains langs, pennywafel veur n dubbeltje….. Bekende noamen: Buseman, Stikker, Toxopeus, Meiborg….
In dizze Duvekoater ook n verhoal van J.P. Koers over n bezuik van schoulmeester Rijkens aan Olle Kerke tussen Midwolle en Nijwolle. Jan Groenbroek het vief bladzieden besteed aan de Middenstand mit n haile riege olle advertenties.
Veur ons as old Midwolmers is benoam t verhoal “Kreiters ronde door Midwolda (12)” van belang. Dizze raais gain Bouman-verhoal, mor n biedroage van Krieno Adam, twaide zeun van Jurjen en Tijtje. Krieno was bie de plietsie, mor hai verongelukte in 2003 op Knoal. Krieno is de hoezen bie laangs en de bewoners van dij hoezen. Joa, kwam e Jan Blaauw en zien Wiene ook tegen, en Henkie en Gepke. mor hai nuimde Hemmo en mie nait. Wie wazzen nog te klaain, deden nog nait mit, loaten we t doar mor op holden. Dat Blaauw schreven wer as “Blauw”, beetje slordeg.
Wat ik nait hailemoal begriep, is dat soamensteller Bouman mie n joar leden n poar moal benoaderde mit verzuik om d’olle groepsfoto op te sturen. (Groepsfoto van de Woningbaauwbewoners, staait op dizze webstee.) En of ik de noamen en zo ook der bie doun wol…. Heb ik doan, nooit meer wat van heurd of zain….
Joa, dizze foto:

Nee, dizze foto staait nait in Duvekoater. Wel ook n verhoal over de Huninga’s en over doevetillen… Mooi, zo’n tiedschrift!
Meer waiten? www.historiescheemda.nl

2 reacties op “SCHEEMDA/MIDWOLDA – Nije DUVEKOATER nummer 59, april 2017

  1. Bij het lezen van de beschrijving van een artikel met de naam ” Kneiters ronde door Midwolda” waarin een artikel van wijlen mijn vader is opgenomen over de bewoners van Woningbouwloane uit 1993, proef ik enige irritatie. Het feit dat Jan Blaauw niet wordt genoemd, wordt met enig cynisme verklaard. Als trap na volgt nog de onjuist geschreven achternaam. Als zoon van Krieno voel ik mij toch geroepen om voor hem in de bres te springen. Het artikel heb ik zijn geheel gelezen en er worden tal van namen genoemd zonder enige willekeur, uiteraard zullen er ook namen niet genoemd zijn, het artikel wordt ook beschreven als een aanvulling en heeft niet de pretentie om 100 % volledig te zijn. Dat de achternaam niet juist geschreven is, klopt inderdaad de namen Blauw en Blaauw kennen dezelfde uitspraak en komen beiden voor.
    Bij het lezen van een artikel uit Jeebeetjes over de bewoners van de Niesoordlaan werd de naam van mijn vader ook geschreven als Krino (Krijno ?). Om dit als slordig te bestempelen gaat mij veel te ver, de naam Krino en Krieno worden immers ook gelijk uitgesproken.
    De familie Blaauw is overigens nooit in negatieve zin genoemd door mijn vader, hij zou dan ook zeker een liefhebber van Jeebeetjes geweest zijn. Helaas heeft hij dit niet meer mogen meemaken en kan ik als zoon slechts namens hem dit artikel schrijven.

  2. Jurjen,
    bedankt voor je reactie! Overigens heb je het in het Gronings geschreven stukje toch blijkbaar anders gelezen dan het door mij was bedoeld. Cynisch? Een trap na? Och heden, nee hoor, zeker niet t.a.v. jouw vader die de bijdrage in 1993 schreef. Uit eerdere contacten met jou weet je ook dat ik als jonkie jouw vader bewonderde, vooral vanwege zijn humor en opgeruimd karakter. Nee, niet alleen vanwege die ‘magische’ politiepet…. Dat je voor je (overleden) vader in de bres springt, kan ik me goed voorstellen. Ik had wellicht wat ‘omzichtiger’ kunnen zijn. Maar nogmaals, geen haar op mijn hoofd die eraan dacht goedkope kritiek te spuien over wat jouw vader schreef. En de verkeerd geschreven achternaam? Ach, dat zijn we in de loop der jaren zo vaak tegen gekomen….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *