111de GEBOORTEDAG MOEKE BLAAUW

Vandaag, 23 juni 2017, is het 111 jaar geleden dat mijn moeder, ‘moeke Blaauw’, werd geboren als oudste dochter van Hemmo de Groot en Gepke Hector, in Nieuw Beerta. Ze groeide op in Drieborg, ging in Winschoten in dienstbetrekking bij de dames Van der Meulen, trouwde in 1928 met Jan Blaauw uit Midwolda. Vanaf dat moment heeft ze zo’n 40 jaar in Midwolda gewoond op diverse adressen aan de ‘Olgersloane’, Hoofdweg (2 adressen), woningbouw (E53, later Schortinghuislaan 11) en Niesoordlaan 59. In de tweede helft van ’68 verhuisde ze met pa naar Hoogeveen, eerst tijdelijk in een flat aan de Zenithlaan, daarna naar een nieuw bejaardenhuisje aan de Draco, nummer 60. Tegenover hen was een rij gezinswoningen met o.a. de familie Frank en dochtertje Saskia, het was een gevarieerd opgezette wijk Krakeel. Nadat pa in 1977 was overleden in het ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen, ging moeke terug naar Oost Groningen, naar Winschoten, waar haar jongste zus Rika woonde. Riekje overleed echter op niet al te oude leeftijd en toen leek moeke toch te vereenzamen. Na familieberaad lukte het haar in Noordhorn een plek te bezorgen in het verbouwde “Paluno”, een vroegere school, later tricotagefabriek. Ze kreeg de mooiste van de 10 beschikbare appartementen. In 1994 verhuisde ze naar het verzorgingstehuis “De Westerburcht” waar ze nog acht jaar verbleef. Ze overleed begin juli 2002 in “het Zonnehuis”, de laatste dagen van haar leven verbleef ze daar.
Ik vond nog een handvol kiekjes terug die ze zelf maakte, toen ze voorlopig een begane grond huisje had betrokken aan de De Ruyterstraat (of was het laan?), een karakteristieke buurt
, zijstraat van de Tromplaan. Ze heeft daar dus ook nog eens bezoek gehad van de familie Frank uit Hoogeveen en ook kleindochter Wieneke kwam wel bij oma logeren. Sfeerbeelden van niet eens zo’n lange periode in dit deel van Sodom:

De familie Frank op bezoek bij oma Blaauw in Winschoten. De dame rechts ken ik niet. Een buurvrouw?!

Saskia Frank met pop poserend voor oma Blaauw. Op de achtergrond het speeltuingebouw aan de Tromplaan, waarvan ook door de wandelsporttak gebruik werd gemaakt.

Bloeiende prunus aan de De Ruyterstraat, voorjaar 1978 denk ik.

Een pak sneeuw in deze straat die wel iets weg had van een hofje.

Kleindochter Wieneke als logeetje, badminton spelend.

Van deze straten (er was ook een Witte de Withstraat) en hun karakteristieke woningen is denk ik niets meer over, gesloopt en heringericht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *