Blauwestad – een ánder geluid

                           kaart Blauwestad

Eindelijk, eindelijk in de krant ook eens wat kritische geluiden ten aanzien van het Oost-Groninger paradepaard “Blauwestad”. Lang leek het, alsof er alleen maar “Hosanna” mocht worden geroepen. Elk anti-geluid, hoe voorzichtig ook, werd als uiting van zwartkijkers beschouwd, die totaal geen kijk zouden hebben op de voortvarende ontwikkeling. “Quantité négligeable….” Bovendien weet je nooit hoé krantenconcerns commercieel betrokken zijn bij dit soort halleluja-projecten en randactiviteiten als “Boven Wotter”.
Uitzicht Watersnip BlauwestadBlauwestad
Nu dan toch in het Dagblad van het Noorden van zaterdag 24 mei jongstleden (in ieder geval in het katern Regio West) een paar meningen die ingaan tegen de waan van de dag. In een artikel(tje) van Marijke Brouwer dat in hoofdzaak gaat over Jan Timmers steenhuisfantasieën, zegt streekhistoricus Reint Wobbes onomwonden: “Wij hebben een eenvoudig maar sjiek landschap. Zo’n meer met een stel protserige huizen: daar heb ik niks mee en daar krijg ik ook niks mee. Bovendien is het gezien de voedselproblematiek zonde om gezonde boerengrond onder water te zetten.”
Hè, hè…. eindelijk! En zelfs verslaggever Pieter Broesder, anders toch vaak de kampioen Blauwestadpromotor onder het journalistenvolkje, laat nu gedwongen verhuisde bewoner Hans Lauxen zeggen: “Ik mis de Niesoordlaan nog steeds, de privacy, hoe we daar woonden. Hoe mooi we hier ook zitten. Wonen is meer dan een bult stenen. Of zoals een van de buren zegt: Ik ben het huis kwijtgeraakt waar mijn opa en oma nog gewoond hebben, de plek waar ik als kind speelde is niet meer.” Opgelucht ben ik, eindelijk ook eens serieuze aandacht voor déze kant van die anderzijds zo fraai opgepoetste medaille. En goed te weten, ook voor mensen in andere delen van de provincie, zoals Noordhorn, dat mensen uit hun huis jagen sociaal-historisch gezien een zeer ingrijpende daad betekent.  Omstreden met reden!

pand Sebens

4 reacties op “Blauwestad – een ánder geluid

  1. Eerlijk gezegd heb ik in krant en op rtv Noord aardig wat kritische geluiden gehoord over De Blauwe Stad. Meneer Modderman (VCP/NCPN) leek niet uit de berichtgeving weg te slaan. Een Midwoldiger die jij ook wel kent (zie mijn weblog) bleek gisteren daarentegen goed te spreken over het project, dat voor behoorlijk wat bedrijvigheid zorgt. Zo zag ik eerst bij de Blauwestadhoeve (Midwolda) en naderhand bij de Pitch en Putt (Oostwold) toch ook behoorlijk wat volk op deze regenachtige zondag.

  2. Och, ieder leest blijkbaar erg selectief. Juist het feit dat elk oppositioneel geluid t.a.v. BlauweStad werd voorzien van het Moddermanetiket, maakte die oppositie op den duur tandenloos. Dat is niet de schuld van de media, maar ze zijn er wel mede debet aan. Ja, als je de toegenomen bedrijvigheid van en bij recreatiebedrijven als doorslaggevend criterium neemt, is het project ongetwijfeld breed succesvol. Echter, ik leg de accenten toch wat anders (en dan ben je in de ogen van de pro-BlauweStad-meerderheid al gauw negatief of doemdenkend).

  3. De helft van mijn tekst is gebruikt in dit artikel. In de krant stond ook dat we blij zijn met de blauwe stad en dat er meer positief is als negatief. Selectief luisteren en schrijven is moeilijk voor lalle mensen. Zowel voor voorstanders als tegenstanders van ideeen en plannen. Alleen als je zelf iets meemaakt kan je echt een oordeel vormen. Over andere zaken spreken kan, maar het is alleen een mening met een basis van ideeen en nooit op ervaring.

  4. Mijn blog over BlauweStad is duidelijk zat en bewust subjectief! Ik weet dat er vele positieve kanten zitten aan het realiseren van de oorspronkelijke ideeén. Wat ik echter van ganser harte wil, is erkenning van het feit dat het niet louter om positieve gevolgen gaat. Dat doet recht aan de mening van menigeen die het (ook) goed meent met dit karakteristiek stukje Groningen. En alleen een oordeel vormen, als je zelf iets hebt meegemaakt? Zó werkt het niet, gelukkig. Bovendien, ik ben geboren en getogen in Midwolda, dat is mijn ervaring. Of telt dat later niet meer?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *